Saç insanlık tarihi boyunca gücün ve güzelliğin bir simgesi olarak görülmüştür. Güzelliği simgelerken aynı zamanda kafatasındaki deriyi korumakta ve vücut ısısını dengeler. Saç sosyal hayatımızda da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü saç kişinin ilk dikkat çeken fiziksel özelliklerinden biridir. Gür, parlak ve bakımlı saçlar sağlığımızı da yansıtır ve kişinin kendisine duyduğu özgüveni arttırmaktadır. İnsanlar saçları ile daha çekici, karizmatik ve güzel görünmeyi sağlarlar. Saçın biçimi, uzunluğu, kısalığı, şekli ve rengi insanların inançlarını, kendi kültürlerine has özelliklerini de yansıtır. Saç çoğu zaman bir ritüelin içinde de kullanılır. Örneğin; gelin başı, saç tıraşı gibi…
Saç teli, keratin adı verilen proteinden oluşmaktadır. Keratin, aminoasit denilen daha küçük yapı taşlarının ardı ardına dizilmesi ile meydana gelmektedir. Keratin aşınmalara karşı da dayanıklı bir proteindir. Saçların her bir teli birbirinden bağımsız ve dinamik şekilde farklı süreçlerden geçmektedirler. Bu dönemler; Anagen, katajen, ve telojen dönemleridir.
- Anagen (Gelişim) Dönemi: Saçların en sağlıklı olduğu dönemdir. Saç yapısı kalın ve uzamaya devam etmektedir. Bu aşama yaklaşık üç yıl sürer.
- Katajen (Geçiş) Dönemi: Bu dönemde, saç köklerinin cilt altında yükselmeye başlaması ile saçlar incelir ve bundan dolayı hücre ölümü başlamaktadır. Saçların %2’si bu aşamadadır.
- Telojen (Dinlenme) Dönemi: Bu dönemde incelmiş olan saçlar dökülür. Dökülen saçların yerine saç ana hücrelerinden yeni bir folikül oluşmaya başlar. Bu folikül yapı sadece sağlıklı saç derisinde oluşmaktadır. Saçların yaklaşık %15 – %20’si bu aşamadadır.
Saç, insan hayatında bu derece önemli bir yer tutmaktayken bazı kişiler saç dökülme problemleri yaşamaktadırlar. Saç dökülmesi hem sağlığımız açısındasın yolunda olmayan bir şeylerin işaretçisi hem de psikolojik olarak kişiyi kötü bir döneme itebilir. Son yıllarda dünya genelinde saç dökülmesi yaşayan kişi sayısı hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi oranda bir artış göstermiştir. Saç dökülmesi birçok nedenden dolay gerçekleşmektedir. Bu nedenler kadınlarda ve erkekler farklılık gösterebilmektedir.
SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ
- Vücutta bulunan demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, zatürre, kan kanseri, şeker rahatsızlığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler
- Yetersiz ve dengesiz beslenme düzeni ve bilinçsizce yapılan diyetler
- Kişinin yaşadığı stres ve psikolojik diğer etkenler
- Saç bakımı için kullanılan saç kremi, şampuan ve diğer saç bakım ürünlerinin kullanımının saçlara uygun olmaması
- Genetik faktörler
- Cilt altı yağ bezlerinde yaşanan seviye dengesizlikleri
- Kişilerin kullandığı hipertansiyon ilaçları, lityum gibi psikiyatrik ilaçlar
- Vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri
ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ
Erkeklerdeki saç dökülmesinin en önemli sebebi androjen hormonudur. Saç kaybının başlama yaşı ise kadınlara oranla daha küçüktür. Kadınlarda saç dökülmesi belirli bir bölgede olmazken erkeklerde şakaklarda ve tepedeki saç bölgesinde olmaktadır. Saç dökülmesi ergenlik döneminde başlayabilir. Fakat bazı erkeklerde genetik etkenlerden dolayı tüm kafa derisindeki saçlarda dökülebilir.
KADIN TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ
Kadınlardaki saç kaybı sorunu erkeklere oranla daha azdır. Kadınlarda saç dökülmeleri genelde erkeklere kıyasla ön saç çizgisinden başlamaz. Midscalp adı verilen saçın ara bölgelerinde seyrelmeler görülür. İlk olarak saçlar zayıflar ve incelir, incelen saçlar dökülerek seyrelmeye başlar. Kadınlarda saç dökülmesi hamilelik sonrasında, menopoz döneminde ve sonrasında görülmektedir. Saçlarını sıkı ve gergin şekilde uzun süre toplayan kadınlarda da saç dökülmesi olur. Kadınların bir uğraş haline getirdiği sıkça yapılan boyalar, perma, röfle ve fön gibi etkenlerde saç dökülmesinde etkili sebepler arasında yer alır.